21 Haziran 2013 Cuma

“Kilisli Kadınlar Seslerini Yükseltiyor...”

“Kilisli Kadınlar Seslerini Yükseltiyor...”
Sabahattin YARAR
Hani bazı insanlar vardır. Sessiz, suskun, kaderine razı, tepkisiz, isteksiz… Ne verirsen yer, ne içirirsen içer, hangi iş desen yapar, itiraz nedir bilmez. Hak hukuktan habersiz, kimsesiz, tam iş adamı işte... Çalıştıran için bulunmaz bir nimet. Ne iyi adam, vur eline, al ekmeğini sesi çıkmaz. Saat demez, gün demez çalışır. Kimsenin aklına maddi, manevi destek gelmez. Hep çalıştırır, hep koşturur bu kıymeti (!)...
Örneklemeyi, Kilis için yaptım. Yıllardır bir köşede unutulmuş, sesi soluğu çıkmayan, yatırım, hizmet, ilgi görmeyen, yaşam savaşı verirken suçlanan(kaçakçılık), kendi yağında kavrulan bir kent görünümündeki Kilis’ten söz ettim benzetme yaparak... Zaman zaman yazılarımda, bu sessizlikten, bu tepkisizlikten dem vurup, hak arama, örgütlenme, tepki koyma noksanlığımızdan söz ettim. Sivil Toplum Kuruluşlarımızın pasifliğini, halkın duyarsızlığını dile getirdim… Son zamanlarda; politikacıların ağzının içine bakma döneminin sona erdiğini, hak aramanın, örgütlenmenin, yasal yollarla, yapıldığında daha çözümleyici unsur olduğu bilincine varıldığını görmek beni mutlu etmektedir.
Sendika, işadamları, yardım, hizmet derneklerinin çoğalması ve seslerini duyurur olmaları, Kilis için yıllardır özlemini duyduğumuz gelişmelerdir. Daha aktif ve bilinçli çabalar içinde görmeye başladığımız Kilis Sivil Toplum Örgütlerinin, kabuklarını hızla kırmaları, örnek olarak tanımlanacak çalışma ve girişimler ile ülke çapında ses getirmeleri gerekmektedir.
Yazımın başlığını, gazetemiz KENT’in, 11 Mart 2013 tarihli haberinin başlığı oluşturdu. (Sayfa: 8) Özellikle kadın STK’dan söz etmek istememin nedeni de Kilisli kadınların etkinliklerinin son zamanlarda hızlanmış olmasıdır. Hiç yadsımaya gerek yoktur. Bizim yaşadığımız dönemden, bugünlere kadar, Kilis’te kadınlarımız hak ettikleri yerlere ancak bugünlerde gelmektedirler. Tutucu ve töreci bir düşünceyi, kadının yeri evidir felsefesini yıkmak, bugünlere ulaşmak Kilisli kadın için hiç de kolay olmamıştır. Yine doğruyu söylemek gerekirse, istenen düzey halen sağlanabilmiş, kadınlarımızın büyük çoğunluğu bu etkinliklere katılabilmiş değildir. Ama aşağıda gururla söz edeceğim Kadın Kuruluşlarımızın bu mücadeleyi kazanacaklarına inancım tamdır.
Kilis Türk Kadınlar Konseyi, KABİDER, YAMADER, Yardım Sevenler Derneği Kilis Şubesi, Kadınları Kalkındırma ve Geliştirme Derneği, Ne Olur Tut Ellerimi, Beyaz Ay, Gülistan Derneği, Gönüllü Anneler Derneği, Kent’in haberinden öğrendiğim kadın derneklerimiz. Samimiyetle söylemem gerekir ki; Kilis’te bu kadar kadın Derneğinin bulunduğunu bilmiyordum. Bu toplantıya katılmayan başka dernekler var mı, onu da bilemiyorum.
En güzeli ve mutlu edeni, kadınlarımızın bu toplantılarında, İlimizin sorunlarını, toplumsal olayları, kadın sorunlarını irdelemeleri, sorunları dile getirmeleridir. Bu da Kilisli kadınlarımızın, artık güncel konularla yakından ilgilendiklerini, çareler ve çözümler aradıklarını, toplum içinde varlıklarını hissettirdiklerini göstermektedir. Bence Kilis için en önemli gelişmelerden birisini Kadınlarımızın başarılı çalışmaları oluşturmaktadır.
Tüm kadın derneklerimize başarılı çalışmalar diliyor, hepsini kutluyorum tüm içtenliğimle...

Yeniden buluşalım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder